Ramiro Valdes, Camilo, Che Guevara och Carlos Franqui.

Lär av Che Guevara

Med anledning av att det var 50 år sedan Ernesto Che Guevara mördades uppmanar Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund till att studera hans litterära verk. En del av texterna kan läsas på SKU:s sida, medan andra går att hitta på andra sajter. På SKU:s studiesida går det även att läsa texter av exempelvis Marx och Lenin. Här nedanför publiceras ett uttalande från Demokratisk Ungdoms Världsfederation, DUV, från den 8 oktober.

Uttalande frăn Demokratisk Ungdoms Världsfederation på 50:e årsdagen av mordet på kommendant Che Guevara
För 50 år sedan mördades rebellen som personifierade frihetsdrömmarna för Latinamerikas folk och hela världen i La Higuera, Bolivia. Den hjältemodige gerillaledaren Ernesto Che Guevara förpassades till evigheten och efterlämnade ett arv av integritet, beslutsamhet och självsäkerhet i den antiimperialistiska kampen som det enda sättet att rädda mänskligheten på.

Hans tillit till ungdomen och den nya generationens förmåga att skapa ett jämlikt samhälle baserat på ett fritt folk med höga värden gör att kommendant Ernesto Che Guevara är och alltid kommer att vara arvet som lyser upp vår väg och kommer förbli kampsymbolen som växer sig starkare för varje dag. Hans idéer inspirerade miljontals fria människor och 2000-talets ungdom att fortsätta kämpa för sina rättigheter och en bättre värld.

Vi är en vecka ifrån den 19:e Världsungdomsfestivalen som kommer att hållas i Sotji, Ryssland och ungdomens största internationella evenemang kommer att tillägnas kommendants Che Guevaras person under värdena fred, solidaritet, social rättvisa, antiimperialism och erfarenheterna från historien att skapa en bättre framtid som beskriver arvet som han har lämnat till nya generationer.

Festivalens 19:e upplaga kommer att bli en hyllning från världens antiimperialister, progressiva ungdomen och den internationella vänsterrörelsen till den eviga och internationalistiska gerillaledaren, den intellektuella, läkaren och första befälhavaren av Fidels gerilla.

Demokratisk Ungdoms Världsfederation uppmanar den internationella ungdomen att inte ge upp kampen, att alltid komma ihåg och kämpa för våra principer och värden, att befrämja solidaritet och internationalism. Enade ropar vi den historiska avskedsfrasen ” Hasta la victoria siempre”.

Högkvarteret för Demokratisk Ungdoms Världsfederation
Moskva den 8 oktober
Bild: Ramiro Valdes, Camilo, Che Guevara och Carlos Franqui.

Dela detta:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.