Grekland: Solidaritet med studenterna som förföljs för sin antiimperialistiska kamp

Grekiska myndigheter har ställt två universitetsstudenter inför rätta för att de deltagit i en antiimperialistisk, anti-krigsmobilisering förra året. Rättegången ägde rum den 19 juni vid Evelpidon-domstolen i Aten. Flera fackföreningar och studentförbund hade uppmanat till en solidaritetsdemonstration.

Studenterna deltog i en massiv antiimperialistisk demonstration anordnad av Alla arbetares militanta front (PAME) och talrika fackförbund den 16 april 2018 i Aten, två dagar efter USA:s, Storbritanniens och Frankrikes imperialistiska angrepp mot Syrien. Vid det tillfället hade demonstranter försökt att riva ner monumentet som föreställer krigsförbrytaren Harry S. Truman, den amerikanska president som är ansvarig för flera imperialistiska illdåd, däribland den nukleära ödeläggelsen i Japan 1945, den antikommunistiska amerikanska interventionen under det grekiska inbördeskriget 1947-1949 och den imperialistiska militära interventionen på Koreahalvön 1950.

Syrizaregeringens svar var direkt och våldsamt, och den beordrade kravallpolisen att angripa demonstranterna med tårgas, ljusgranater och batonger, vilket resulterade i att flera demonstranter skadades. Polisen arresterade vid tillfället också två skadade demonstranter, vilka senare – orättvist och utan några graverande bevis – ställdes inför rätta för deras deltagande i demonstrationen.

I sitt solidaritetsuttalande påpekar PAME bland annat att ”med hjälp av de påhittade anklagelserna som beordrats av den amerikanska ambassaden angriper Syrizaregeringen dem som bekämpar imperialisternas brott och regeringen försöker få de blodiga planerna som de deltar i att framstå som oskyldiga. Därför angriper de massornas motstånd genom arresteringar, rättegångar och förföljelser”.

Flera studentförbund har utfärdat uttalanden där de uppmanade till solidaritet och mobilisering den 19 juni utanför Evelpidon-domstolen.

In Defense of Communism

Dela detta:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.