Kongresshälsning till KNE

Hälsningen här nedan skickade Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund till Greklands Kommunistiska Ungdoms (KNE:s) 12:e kongress som genomfördes den 15-17 februari.

Kära kamrater,
Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund sänder sina varmaste hälsningar till KNE i samband med organisationens 12:e kongress. Vi har nu gått in i det andra århundradet efter Oktoberrevolutionen och den kapitalistiska konkurrensen har återigen fört världen till en punkt med allvarliga motsättningar mellan imperialisterna. EUs och NATOs expansion, tillsammans med årtionden av privatiseringar, har lett till de nuvarande geografiska och ekonomiska begränsningarna. Att Kina har återtagit en plats och den stadiga utvecklingen av nya, arbetsbesparande tekniken har ytterligare förvärrat kapitalismens kris i västvärlden. Som ett resultat har avskyvärda ställföreträdande krig utkämpats, endera för att säkra nya marknader eller få åtkomst till resurser och globala försörjningskedjor, till exempel i Libyen, Syrien, Ukraina och snart kanske i Venezuela.

Krisen dominerar i frontlinjen av det offentliga livet, med en hela tiden pågående kapitalistisk offensiv mot arbetarklassen, den kastar sin skugga över ungdomens levnadsomständigheter och skapar etablering och ökning av så kallade flexibla korttidsanställningar, arbetslöshet, låglönearbeten och boende som man inte har råd med. Utsugningen av människan och av naturen ökar, och krig som aldrig tar slut och orsakar flyktingströmmar belyser ytterligare kapitalismens omänsklighet i vår tidsålder.

Våra organisationer delar samma åsikt: för att övervinna det som gör livet under kapitalismen så svårt kan vi inte i första hand närma oss symptomen, utan vi måste angripa deras orsaker, dvs. kapitalismen själv.

Lösningen på de inneboende problem som uppstår ur själva det sätt på vilket kapitalismen fungerar finns inte inom det kapitalistiska systemet. Det är därför som borgarklassen, som ideologiskt måste förutsätta att kapitalismen behåller sin makt, inte hittar eller gör anspråk på någon lösning, annat än att avleda diskussionen till frågor om moral eller nationalitet. Det krävs ett helt nytt system, nämligen socialismen. På samma sätt måste vilseledande illusioner om en kapitalism med mänskligt ansikte bekämpas, eftersom de bara hjälper till att bevara kapitalismen.

För lite mer än etthundra år sedan utdelade Lenin och bolsjevikerna ett första allvarligt slag mot kapitalismen, något som skakade både kungatroner och börsen. De visade med eftertryck och gjorde det klart för de härskande klasserna att också kapitalismen har ett slut, precis som de system som föregick den. Att kapitalismen inte varar för evigt utgör en ovedersäglig existentiell rädsla som borgerligheten aldrig har kunnat komma över, och dess anti-kommunistiska propaganda är häpnadsväckande påtaglig med tanke på det återkommande påståendet att kommunismen är död och begraven.

Efter att de första försöken att bygga socialismen till slut dukade under för kontrarevolutionen och följdes av borgerligheten som proklamerade ”historiens slut”, går vi nu mot det krigiska och farliga slutstadiet för kapitalismen. Det är vår uppgift att utdela ett slutgiltigt slag, innan kapitalismen drar med sig mänskligheten i fallet i sin strävan att bevara sig själv. Vi ska emellertid inte gå händelserna i förväg och tala om slutet på all historia. Istället ska vi tala om slutet på borgarklassens historia, en gång för alla.

 

Kamratligen,

Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund

Dela detta:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.