KNE:s festival i Aten 21:e till 23:e september

De politiska och kulturella händelserna på Greklands ungkommunisters (KNE) och dess tidning “Odigitis” 43:e festival är i år tillägnad till 100-årsjubiléet av Oktoberrevolutionen.

KNE:s eventspäckade festival har turnerat i Grekland och hölls från den 21 till den 23 september i Aten. Där hölls också ett större politiskt massmöte där generalsekreteraren i KKE:s centralkommitté, Dimitris Koutsoumpas, höll tal och uppmanade framtidens ungdom att låta den framgångsrika festivalen bli en drivkraft, så att fler arbetare och ungdomar slår följe med kommunisterna på vägen till en revolutionär omvälvning av samhället. Han sade bland annat:

”Vi borde alla tillsammans kämpa för ett samhälle som kan tillgodose våra samtida behov. Ett samhälle där vi alla, utifrån vår förmåga, till fullo får utveckla våra personligheter och all vår kompetens och inta en ledande roll i byggandet av detta samhälle. Ett samhälle som bejakar och skapar initiativ, kreativitet, verkligt innovativt tänkande och medvetna processer och som släpper loss alla de unga människornas potential,som idag kvävs av det exploaterande systemet, krigen och kapitalismen. Det är ett samhälle där arbetarklassen kommer att ha makten, där arbetarna kontrollerar ekonomin eftersom de kommer att äga dess nycklar, och det betyder att de kommer att kunna åtnjuta all den rikedom som de producerar med sina händer och sitt intellekt, sin svett och slit.

För hundra år sedan i oktober 1917 gav bolsjevikerna samma svar, det vill säga att världen måste förändras. Det nya krossar det gamla genom en revolution. Så har alltid varit fallet. Vi uppmanar ungdomen så att de ska dra lärdom, fråga om och studera dagarna som skakade världen. Vi uppmanar dem att bestrida och ifrågasätta exploatörernas synsätt när dessa som smutskastar den revolutionära rörelsen både i Grekland och internationellt.”

Koutsoumpas pekade också på de ökande imperialistiska motsättningarna i Balkanregionen, som bland annat leder till av imperialisterna uppbackade konflikter gällande territoriella anspråk som hotar Greklands gränser, något som utnyttjas för att involvera landet djupare i NATOs planer. Han avslutade med att ta upp Cypernfrågan, och sade:

”Vårt parti kämpar för ett enat Cypern, för en och inte två stater, med en enda suveränitet, ett medborgarskap, en internationell personlighet och för ett gemensamt hemland för grekcyprioter och turkcyprioter utan ockupation och utländska arméer, utan utländska baser, utan garanter och ”beskyddare” och med det cypriotiska folket som härskare i sitt eget land.”

Dela detta:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.