SKU besökte Ungkommunisterne i Danmark

Lördagen den 22 november besökte fyra medlemmar från Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund (SKU) Ungkommunisterne i Danmark. Det var med anledning av att den danska organisationen firade 5 års-jubileum som vi svenska ungkommunister besökte Danmark.

Ungkommunisterne är ett gemensamt ungdomsförbund för KPiD/DKP men är organisatoriskt självständigt.

Dagen började strax efter klockan 12 med ett föredrag av Wilfred Gluud från Dansk Vietnamesisk Forening. Han informerade om Vietnams historia flera hundra åt tillbaka till dagens socialistiska republik. Sedan talade en person om situationen i Irak och ISIS (Islamiska staten).

Efter både föredragen blev det en hel del diskussioner, kanske mest om ISIS och deras brutalitet, men också hur kommunisterna kan vara ett alternativ, både i Danmark och i Sverige, så att de inte lyckas rekrytera unga människor.

Efter diskussionerna blev det en bit mat, som följdes av en trevlig fest med livemusik. SKU hade med en hälsning till Ungkommunisterne, som framfördes ( utdrag):

Vid våra träffar har vi lärt oss att vi möter samma problem i våra respektive länder – problem som alla bottnar i det kapitalistiska systemet[…] I Sverige idag är över 25 procent av ungdomarna arbetslösa. Av de unga som har jobb, arbetar en stor del under mycket otrygga anställningsförhållanden. Utvecklingen har fört oss tillbaka i tiden. För 100 år sedan stod man utanför fabrikerna med mössan i hand i hopp om att idag skulle man få arbeta, idag skulle man få en inkomst till sin familj. Idag sitter man hemma och väntar på ett SMS i telefonen med exakt samma förhoppning – ”hoppas jag får en inkomst idag ”. Ja det har gått så långt, så de som har dessa otrygga anställningsförhållanden sover med mobiltelefonen vid sin sida, för att säkert inte missa ett SMS om ett jobberbjudande, fast jobbet kan vara en dag bara eller till och med några timmar.

Situationen på bostadsmarknaden är inte mycket bättre. Vi har idag 250 000 ungdomar som önskar kunna flytta hemifrån, men inte kan på grund av avsaknaden av bostäder[…]

Men det finns naturligtvis lösningar. Lösningarna kräver mer pengar in i samhällskassan. Vad som behövs är en omfördelning av resurserna. I Sverige har vi 15 familjer, som tillsammans äger förmögenheter på över 4000 miljarder kronor. Detta är rikedomar som det arbetande folket skapat åt dessa 15 familjer. Det är vi, våra föräldrar och våra förfäder som har skapat dessa rikedomar[…]

Tiden är mogen att samhället tar över produktionen. Vi behöver inga parasiter och mellanhänder, vi behöver inga kapitalister.

Vad vi behöver är ett samhälle där ungdomen får växa upp utan ständigt ångest och oro, utan arbetslöshet. Ett samhälle där ungdomen får förverkliga sina drömmar och förhoppningar. Detta är socialismen. Och i kampen för socialism står Ungkommunisterna i främsta ledet i Danmark, tillsammans med KPiD och DKP.

Tillykke till de danska ungkommunisterna!

Leve vänskapen mellan de svenska och danska ungkommunisterna!

Webbredaktionen

Dela detta:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.