Inför årsdagarna för atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki

Den 6 augusti kommer för alltid vara förknippat med den svarta fläcken efter atombombningen av Hiroshima (och den följande atombombningen av Nagasaki). För första gången i historien, skådade världen atombombens terror, ett hot som imperialismen använde sig av för att terrorisera folkets väg mot framåtskridande.

Den tragiska sanningen bakom bombningarna av Hiroshima och Nagasaki står inte att finna i krigsinsatsen. Axelmakterna hade redan besegrats i och med Tysklands kapitulation den 9 maj. Den japanska armén var krossad och isolerad. Sanningen är den att USA:s imperialism väntade på ett tillfälle att demonstrera sin eldkraft, deras nya massförstörelsevapen. Över 300 000 människor mördades i bombningarna bara för att USA och dess allierade ville göra ett ställningstagande mot Sovjetunionen och de massiva antifascistiska och antiimperialistiska rörelserna som stred mot nazisterna för nationell frigörelse och social utveckling.

Idag, trots alla olika internationella avtal att stoppa spridningen av kärnvapenarsenal, fortsätter USA och många av dess NATO-allierade med att spendera miljarder för att utöka sina kärnvapenförråd. De bestämmer också vilka länder som tillåts terrorisera folken med kärnvapen eller inte. Brottet mot mänskligheten i Hiroshima och Nagasaki, farorna som har uppstått i samband med kärnkraftsolyckorna i Tjernobyl och Fukushima, har inte lärt imperialismen något som kommer att använda sig utav kärnvapen hänsynslöst som stridsmedel och för profit.

Då imperialismen äventyrar mänsklighetens framtid, riskerar livet i sig självt för att i sin tur tjäna monopolens intressen. Det är vår plikt att fortsätta den massiva, organiserade och ihärdiga kampen för nedrustning, fred och solidaritet. Denna framtid kan bli verklighet för mänskligheten endast genom vårt kontinuerliga arbete och våra gemensamma ansträngningar att störta imperialismen, att tjäna ungdomens och folkens intressen

Budapest, 6 augusti 2014
Demokratisk Ungdoms Världsfederation

Dela detta:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.