Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht 2014

Andra helgen i januari hålls varje år en minnesdemonstration till minne av Rosa Luxemburg och Karl Libknecht som mördades i samband med den tyska revolutionen 1919. På senare år har också Lenin lagts till i demonstrationen, där av namnet Luxemburg, Libknecht och Lenin – LLL. Demonstrationen är inte en tystlåten sorgemanifestation, utan en kraftfull demonstration för de åsikter som de ovan nämnda slogs för, dvs. kampen för fred och socialism.

Omkring 15.000 brukar delta i manifestationen och ytterliggare 100.000 besöker under dagen minnesmonumentet för socialisterna, där en jättelik marknad äger rum, med allt från böcker, kläder och mycket mer.

I år blir det förmodligen fler eftersom det är 100 år sen först världskriget bröt ut, dessutom är det 95 år sedan Rosa Luxemburg och Karl Libknecht mördades.

Demonstrationen är ett lysande exempel på att borgarnas, och framförallt medias kampanjer om att dödsförklara socialismen har misslyckats. Resan är en trevlig utflykt, samtidigt som det ger oss i Sverige en erfarenhet och här känner man verkligen att vi inte är ensamma. Vi är en klick bland 100.000 som under en dag hedrar mördade socialister, och visar på att revolutionärer kan man döda, men aldrig revolutionen.

SKU Malmö, arrangerar bussresor till Belin, som kommer åka på fredagen den 10 januari och vara hemma den 12 januari.
Är du intresserad? Mejla sku@sku.st

Dela detta:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.