Kommunistiska ungdomsförbund i solidaritet med det palestinska folket

Fyrtio kommunistiska ungdomsorganisationer från hela världen publicerade den 12 mars ett gemensamt upprop för solidaritet med det palestinska folket med anledning av dagen för gemensam aktion för Palestina.

I samband med den israeliska apartheidveckan utfärdade fyrtio kommunistiska ungdomsorganisationer ett gemensamt upprop för samfälld aktion och solidaritet med det palestinska folket. Det gemensamma uppropet fördömde USA:s och Natos pågående brott mot det palestinska folket och uttrycket sitt stöd för ”de tusentals palestinska ungdomar som kämpar modigt mot den israeliska statens barbari för något så uppenbart, sin rättighet att leva i sitt hemland utan utländska förtryckare.”

USA:s provokativa beslut att proklamera Jerusalem som Israels huvudstad och flytta dit sin ambassad från Tel Aviv fördömdes, liksom EU:s hycklande ställningstagande där man jämställer ”förövaren” med ”offret”.

Uttalandet avslutades med följande politiska krav ”en självständig, funktionell och suverän palestinsk stat med 1967 års gränser, med Östra Jerusalem som huvudstad; den israeliska arméns tillbakadragande från 1967 års ockuperade territorier, inklusive Golanhöjderna och Sebahdistriktet i södra Libanon; upphörande med bosättningar och tillbakadragande av de bosättare som har bosatt sig inom de palestinska territorier som definieras av 1967 års gränser och frisläppande av alla politiska fångar – däribland 17- åriga Ahed Tamimi som åtalas av en israelisk militärtribunal till följd av sin aktion för flyktingarnas återvändande – och tillåtelse att återvända för flyktingar; upphävande av alla politiska och militära avtal mellan våra regeringar och Israel och deras omedelbara erkännande av den palestinska staten”.

Manifestationer ägde rum den 12 mars framför israeliska ambassader i olika länder.

Bland annat anordnade Greklands Kommunistiska Partis ungdomsförbund KNE en massiv och militant protest utanför den israeliska ambassaden i Aten, där man kraftfullt fördömde imperialismen och staten Israel som intensifierar sin aggressivitet mot det palestinska folket. När KNE:s demonstrationståg anlände till ambassaden skanderades slagord och man krävde frihet åt Palestina. Slagorden betonade att det palestinska folket inte är terrorister och att Israel måste lämna Gazaremsan, och man uppmanade till solidaritet för det palestinska folkets kamp och till kamp mot kapitalisternas makt. Före Dagen för gemensam aktion för Palestina hade KNE anordnat informations- och massmöten där de brott som begås av staten Israel fördömdes. Många fackförbundssektioner och studentorganisationer antog resolutioner som fördömde imperialistiska allianser och deras planer, och Israels kriminella aktioner.

Dela detta:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.