DUV: Med anledning av bortgången av befälhavare Fidel Castro

Kondoleans

Det är med stor smärta och djup sorg som Demokratisk Ungdoms Världsfederation mottar beskedet om den kubanska revolutionens obesegrade befälhavare Fidel Castro Ruiz och dennes bortgång.

Ungdomarna i våra organisationer kommer att fortsätta kampen och agera utifrån kamrat Fidels statuerade exempel och idéer. Detta för att skapa en värld fri från exploatering och där folket är jämlikt och har samma rättigheter. Arvet som Fidel lämnar efter sig till mänsklighetens historia innefattar också ett arv till vår federation i och med värdskapet  av Världsungdomsfestivalen i Havanna. 1997 års världsungdomsfestival är också en vägvisare till det bevarande och den kämparlust som måste känneteckna oss när vi tar strid för rättvisa idéer.

Demokratisk Ungdoms Världsfederation anser att det är i synnerhet nu under förberedelseprocessen av den 19:e Världsungdomsfestivalen som våra minnen tar oss tillbaka till en svår tidsperiod då åtskilliga krafter förväntade sig att festivalrörelsen skulle försvinna, men där Fidel trots svårigheter värderade den internationella ungdomsrörelsens betydelse och välkomnade hela världen till Kuba 1997 och tillsammans med det kubanska folket var Fidel den ytterst ansvarige för världsungdomsfestivalrörelsens fortsatta existens. Vi uppmanar den antiimperialistiska och progressiva världsungdomen att varken ligga lågt, inte heller förbli passiva. Kampens frontlinje består av vårt erkännande till Fidel. Låt oss slå våra händer och röster tillsammans till dess att imperialismen har störtats.

Så här uttalade sig Fidel om ungdomen:
”Och vilken ungdom vill vi ha? Vill vi kanske ha en ungdom som är begränsad till att lyssna och repetera? Nej! Vi vill ha en ungdom som tänker. Vill vi kanske ha en ungdom som är revolutionära för att de imiterar oss? Nej, men en ungdom som lär sig själva att vara revolutionära, en ungdom som övertygas av sig själva, en ungdom som till fullo utvecklar sitt tänkande”.

Kamrat Fidel vi kommer att föra vidare ditt arv i vår kamp till den definitiva segern. Nu med mer kraft än någonsin. Fidel mångdubblar sig själv inom oss och fortsätter att vara en kraft som håller oss bestämda i vår målsättning för en bättre värld.

Antiimperialismen, internationalismen, solidariteten, freden. Demokratisk Ungdoms Världsfederationens grundläggande principer har berikats och befästs i och med Fidels idéer. Döden är inte sann förrän ett livslångt arbete har fullbordats.

Demokratisk Ungdoms Världsfederation

Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund är medlem i DUV.

Dela detta:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.