Kommunisterna protesterar mot medlemskapet i NATO

 

Under lördagen samlades de svenska kommunisterna för en manifestation mot NATO i Stockholm. Med flera talare från SKP och SKU gjorde man väldigt tydligt sin syn på Nato, men också på hur den svenska proteströrelsen sett ut och organiserats. Även talare från Greklands Kommunistiska Parti (KKE) var representerade.

Gemensamt för alla dagens talare var att man hela tiden betonade att hela frågan om Nato-medlemskapet måste ses mot bakgrund av utvecklingen inom kapitalismen och de allt skarpare motsättningar som kännetecknar situationen idag. Utan att förstå hur kapitalismen fungerar, kan man inte heller förstå varför Nato-medlemskapet idag tvingas igenom.

I talen riktades också kritik mot hur proteströrelsen i Sverige sett ut, med paroller som ”ingen allians med fascister”, med vilken man anspelar på Erdogan och därmed döljer vilken funktion och roll Nato spelar i världen. Det som antyds med en sådan paroll är i slutändan ingenting annat än att ett medlemskap i Nato vore acceptabelt, så länge inte Erdogan var president i Turkiet.

De medlemmar och sympatisörer som deltog på plats visade att det också finns ett revolutionärt motstånd mot Nato och att dessa inte räds att peka på det kapitalistiska systemet som det grundläggande problemet.

Dela detta:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.