Uttalande med anledning av Muhammad Yaqobs död

För en vecka sedan nåddes vi av nyheterna om ännu ett dödsfall på en svensk arbetsplats. Den 29e för i år. Denna gång var det en 14-årig kille vid namnet Muhammad Yaqob som hade sommarjobbat på ett jordbruk i Ulricehamn. Han hade klämts ihjäl under en hjullastare och hittats död flera timmar senare efter att hans föräldrar hade anmält honom försvunnen.

De borgerliga medierna kallar detta för en olycka och Arbetsmiljöverket ska nu utreda ifall arbetsköparen ska ställas inför rätta eller inte, men oavsett omständigheterna kan vi kommunister inte med gott samvete kalla detta för något annat än för ett mord. Ett systematiskt mord på arbetare som ständigt tillåts pågå genom att arbetsköpare får slarva med säkerhetsåtgärder och rutiner i den hänsynslösa jakten efter profit.

Det spelar ingen roll om det ena eller andra företaget blir dömd för dessa så kallade arbetsplats-”olyckor”, det är hela det kapitalistiska systemet som är ruttet; som måste ställas inför rätta och avskaffas om vi ska på riktigt kunna garantera säkerhet och trygghet på arbetsplatserna.

De senaste fem åren har över 7000 ungdomar skadats på sina sommarjobb och över 200 människor dött på sina arbetsplatser, och nu har även en person i högstadieåldern behövt betala priset för det kapitalistiska systemets girighet med sitt liv.

Vi sörjer Muhammad, 14 år ung, som berövades möjligheten till att leva ett långt liv, fyllt av kärlek, glädje och frid. Och vi fördömer och hatar det här cyniska och utsugande systemet som mördade honom, och som kommer att fortsätta nästa dag som om ingenting har hänt; på jakt efter sitt nästa offer.

Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund

Dela detta:

Ett svar på ”Uttalande med anledning av Muhammad Yaqobs död

  1. Pingback: 14 arbetare dog på jobbet under sommaren - RiktpunKt.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.