SKP och SKU: Stöd de strejkande pendeltågsarbetarna!

Efter en lång kamp har lokförarna fått nog och kallat till en strejk – de vill behålla sina tågvärdar och därmed också sin arbetsmiljö, trygghet och säkerhet; de vill inte vara ensamma på tågen med alla de risker det innebär. Kampen har de fört mot MTR, ett kinesiskt statsägt företag, som likt andra företag söker maximera profiten och tillväxten.

I sin kamp för profit och mot arbetarna har den kinesiska staten ovärderlig draghjälp av den svenska arbetsrätten, som är långtgående i sina inskränkningar av rätten att strejka. Den har gjort det omöjligt för lokförarna att föra sin kamp via vanliga kanaler, varför också strejken brännmärks som ”vild”. Detta vägrar vi acceptera – vi godkänner inte de klasslagar som förklarar strejker olovliga och som hotar med böter och repressalier; vi håller därför fram parollen om att ”lagen är arbetarens rätt”, att den lag vi erkänner också är den som utgår från arbetarens rätt och inte från kapitalets.

Just för att strejken dömts ut som ”vild” och olovlig riskerar de strejkande arbetarna både böter och andra repressalier, samt lönebortfall då de inte har tillgång till någon strejkkassa. Ledningen för facket ställer sig nämligen inte bakom strejken, utan är bekymrade eftersom ”strejken försämrar deras förhandlingsläge”. Så talar socialdemokratin medan arbetarna rör på sig. Så försöker socialdemokratin hålla tillbaka arbetarna som sätter sig i rörelse.

För att underlätta för arbetarna uppmanar vi alla våra medlemmar och sympatisörer att skänka vad de kan till arbetarnas strejkkassa. Det gör man med följande uppgifter:

Swish: 123 699 29 52
Bankgiro: 418-6482
Märk betalningen med ”tågvärd”.

Sveriges Kommunistiska Parti och Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund ställer sig utan förbehåll bakom den legitima strejk som pendeltågsarbetarna genomför och vi fördömer varje försök att förhindra dem att strejka och varje repressalie som kommer riktas mot dem, oavsett om denna kommer från företaget eller staten.

Sveriges Kommunistiska Parti (SKP)
Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund (SKU)

Dela detta:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.