SKU håller sin 40:e kongress i Malmö!

I Malmö under helgen har Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund haft sin 40:e kongress och firat 120 år av kamp. Diskussionerna berörde antagandet av stora förändringar inom stadgarna samt i både princip- och handlingsprogrammen, där beslut togs att skriva om och uppdatera dem till den rådande politiken inom rörelsen. Kongressen har även inneburit konstitueringen av en ny förbundsstyrelse.

Utöver mycket givande diskussioner fick vi även besök av internationella delegater från danska DKU, tyska FDJ och grekiska KNE. Tillsammans bjöds vi även av det lokala SKP Malmö på en guidad rundtur genom staden där vår organisation en gång grundades för att besöka historiska platser för den svenska arbetarrörelsen.

Naturligtvis gavs även tid för bilaterala möten och för att umgås och stärka de sociala banden kamrater emellan. SKU med gäster uttryckte sin solidaritet med de ukrainska bröderna Kononovitj, som fortfarande sitter i husarrest under dödshot och trakasserier från Ukrainska poliser och fascister, efter att de fängslades under våren 2022.

Deltagarna var mycket nöjda med kongressens diskussioner och dess resultat. Vi i Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund ser nu framemot en ny period av kamp mot kapitalets krigsföring mot arbetarklassen och världens ungdomar.

Vi vill även tacka våra syskonförbund för deras solidariska hälsningar:
Spanien – CJC
Storbrittanien – YCL
Österrike – Jugendfront
Nederländerna – CJB
Norge – UngKom
Ryssland – RKSM(b)
Portugal – JCP
Serbien – SKOJ
Demokratisk Ungdoms Världsfederation – WFDY

Leve vår 40:e kongress!
Leve 120 år av solidaritet och klasskamp!

Dela detta:

Demonstrationen mot AfS

I förrgår deltog SKU Stockholm i en motdemonstration, tillsammans med andra socialistiska organisationer, mot fascistiska AfS på deras torgmöte vid Norrmalmstorg.

Det är viktigt att konfrontera fascistiska arrangemang, passivitet gynnar endast deras tillväxt och papperstigern blir plötsligt fnösket i en skogsbrand. Motdemonstrationer hindrar dem från att sprida sin hatiska ideologi till allmänheten och låter samtidigt förbipasserande se att det finns alternativ till hatisk och mordisk politik, en rörelse som istället står upp för solidaritet. För oss Marxist-Leninister är det inget mindre än vår plikt att delta i antifascistiska aktioner, vi känner till fascismens historia samt vilket oerhörd brutalitet den är kapabel till.
Dela detta:

SKP: Ingen skillnad på nazism och kommunism?

På det öppna möte som vi arrangerade i Falun reagerade Moderaterna väldigt negativt. En av deras riksdagsledamöter, Carl-Oskar Bohlin, försökte jämställa kommunismen med nazismen.

I en insändare till Dalarnas Tidningar svarar företrädare för Sveriges Kommunistiska Parti på kritiken och visar hur det faktiskt ligger till!

”Så, för att svara på rubrikens fråga: naturligtvis är det skillnad på nazism och kommunism. De är varandras motsatser. Teorier om ”totalitarism” skyler över denna skillnad. Den döljer verkligheten och vad som faktiskt ägt rum historiskt. Syftet? Att framställa socialismen som något dåligt. Varför? För att socialismen är det enda alternativet till kapitalismen.”

Läs mer: Debatt: Naturligtvis är det skillnad på nazism och kommunism – de är varandras motsatser (Dalarnas Tidningar) »

Sveriges Kommunistiska Parti

Dela detta: