Gemensamt uttalande av WFDY och WPC om situationen i Syrien och hela Mellanöstern

Världsfredsrådet (WPC) och Världsungdomsfederationen (WFDY) uttrycker sin djupa oro över den ökade imperialistiska aggressivitet i regionen Mellanöstern och de nya hoten mot freden där USA:s, NATO:s, EU:s och deras regionalt allierade ”triggar igång” en krigsliknande situation, vilket ingår i planerna för att attackera Syrien.

Våra två internationella organisationer hälsar de miljontals fredsälskande människor och ungdomar i Syrien och uttrycker vår uppriktiga solidaritet med de äkta, fredliga och sociala protesterna med rättvisa krav på ekonomiska, sociala, politiska och demokratiska förändringar i landet så att det syriska folket blir ägare över sin egen förmögenhet, rikedom och framtid.

Vi godtar under inga omständigheter den utländska militära och politiska intervention i Syrien som för närvarande planeras av USA, Israel och NATO, hand i hand med Turkiet och några Gulf- monarkier med svepskäl om att skydda civilbefolkningen och de mänskliga rättigheterna. Vi fördömer detta hyckleri och uppmanar mänskligheten att motsätta sig varje upprepning av den ”Libyska modellen”.
Vi betonar att den enda och suveräna rätten att besluta om Syriens framtid och dess ledarskap tillhör det syriska folket, dess arbetare, bönder, ungdomar och kvinnor.

Vi fördömer den imperialistiska planen om ett ”Stor- Mellanöstern” vilket har som enda mål att genom imperialismens olika krafter skapa kontroll över regionens energiresurser åt multinationella företag och monopol.

WFDY och WPC (tillsammans med ett hundratal av våra medlemsorganisationer) som kämpat mot alla de senaste imperialistiska aggressionerna i Jugoslavien, Afghanistan, Irak och Libyen, liksom de brottsliga israeliska aggressionerna mot Palestina och Libanon. Vi uttrycker miljoner människors och ungdomars vilja och krav världen över om att motstå imperialismens hotaggressioner mot Syrien i dag eller Iran i morgon.

Likaså uttrycker vi vår tydliga position mot den pågående israeliska ockupationen av Palestina och kräver ett erkännande av en självständig palestinsk stat inom gränserna för 4 juli 1967, med östra Jerusalem som dess huvudstad.

Genom ett långt och nära samarbete kunde våra två organisationer ta beslutet att kombinera kampen över hela världen med en internationell solidaritets- och undersökningsgrupp till Syrien, i nära samarbete med våra partners från ungdoms- och studentrörelsen samt fredsrörelsen i Syrien. Vårt uppdrag till Syrien kommer att äga rum från 21-26 april 2012 och bestå av internationella delegater från våra organisationer på alla kontinenter.

Vårt gemensamma initiativ och uppdrag kommer att ha följande mål:

• Att möta och diskutera med ungdomsorganisationer, studenter, fackföreningar och fredsrörelsen om situationen i Syrien och deras positioner och strävan

• Att motverka imperialismens hot och inblandningar såväl som de stora internationella medieföretagens manipulation av information

• Att uttrycka vår uppriktiga solidaritet med det syriska folket och dess ungdom som kämpar för sin rätt att själva kunna avgöra sin framtid och försvara sitt land mot de imperialistiska planerna i Syrien

Efter avslutningen av uppdraget kommer vi att offentliggöra och sprida våra rapporter och observationer med alla tillgängliga medel.

15 april 2012
Samordningsgruppens råd för WFDY och
WPC:s Sekretariat

Dela detta:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.